31-08-08

retro crosser deel 2

Vandaag in de heerlijke zomerzon aan de crosser gerwerkt. Rustig in de tuin, heerlijk. Eigenlijk zouden we naar het design museum in Gent gaan, maar Griet heeft nog heel wat werk voor school.

Hieronder zie je fotos van het frame zonder lak, daarna in de primer, en dan met de eerste laag verf erop. Buiten het wit zal er ook nog kawa-groen gebruikt worden om het frame af te werken.

lug ruw

primer

 wit 1

Een deel van de achtertrein was verchroomd en dat heb ik zo gehouden. Hierop hecht de verf niet goed en chroom is een sterke finish. Geeft ook wat meer retro flair. Morgen met 600,800 en 1000 schuurpapier de foutjes uit de lak halen en dan kan het groen erop. Stickers moeten ook nog gemaakt worden, die komen later onder de vernis. Ergens volgende week ook een langs Van Eyck voor een componentengroep.

19:27 | Commentaren (3)

27-08-08

Retro crosser

Maandag ben ik aan een nieuwe project begonnen (naast de onafgewerkte projecten ;-) )

Ergens in een vergeten hoek had ik nog een oude stalen veldcrossfiets staan. Een Diamant. Geel met lelijke graphics, versleten, verouderd.

Plots kwam de drang weer op om een veldcrosser te hebben. Om in de winter te trainen, om de Ronde Van Vlaanderen te rijden, om Parijs Roubaix te rijden.

Met de verkoop van mijn gewone koersfiets is er budget vrij gekomen om te spenderen aan de heropbouw van de Diamant.

Maandag werd het frame ontdaan van al zijn componenten. Op de cranks na, want de oude Campagnolo cranks gebruiken een inbus maatje 7 en die had ik niet.

Dinsdag een inbus 7 gaan kopen als ook verfafbijter, grondverf, lak en vernis. De crank eraf, trapas eruit en begonnen met het afbijten van de lak. Vanavond werk ik verder aan het strippen van de lak. Zodat zaterdag de eerste laag grondverf erop kan.

Bij het ontmantelen van het frame kwam ik maar tot een vervelende vaststelling, de zadelpen is een maat 26.6mm, zeldzaam en moeilijk te vinden. De oplossing zal een Use zadelpen met shim worden.

Daarnaast zal er een volledig nieuwe moderne groep op de fiets komen, waarschijnlijk een Ultegra of Ultegra SL groep.

De remmen en balhoofd zijn ook al besteld. Hiervoor koos ik voor Amerikaanse cultonderdelen van Paul en Chris King.

neoRetroCantiBrakesPolished_tn

Van Paul Components heb ik al remmen op mijn MTB en ben zeer tevreden over hun werking.

Later meer over dit project.

16:06 | Commentaren (0)

22-08-08

Olympia fever

De olympische koorts bereikt stilaan het hoogtepunt voor ons MTBers. Tot op het einde van de spelen hebben we moeten wachten en nu is het bijna zover. De olympische MTB wedstrijden worden morgen gereden.

2008OlympicMTBcourse04

 

De dames zullen eerst het parcours opgaan, om 03u00 's morgens (onze tijd) rijden zij hun wedstrijd. Daarna volgt de voor ons belangrijke wedstrijd bij de mannen.

Om 09u00 onze tijd zal het startschot knallen en zullen spieren heftig samentrekken om snel te starten. We hebben het geluk dat we 3 Belgen aan de start hebben.

Roel, absolute wereldklasse, belgisch kampioen en wereldkampioen marathon MTB. De vraag is of het parcours niet te snel en intensief zal zijn, hij is meer de man van lange zware beklimmingen ipv korte steile powerclimbs. De hitte zal voor hem geen probleem zijn, hij woont in een van de warmste Dolomieten dorpjes. Naast Roel start ook Sven Nys, veldcrosser par excellence, ex kampioen van Belgie MTB, topsporter in hart en nier. Hij kan volgens mij wel eens voor een verrassing zorgen op dit parcours. Het parcours is een soort veldcross parcours. Korter dan een MTB parcours normaal is, vele korte beklimmingen (Koppenberg, Treviso, ...) enkel een iets 'hevigere' ondergrond dan een modderige veldcross. Zijn grootste vijand? De hitte en luchtvochtigheid, er worden temperaturen van 33 graden verwacht...heet dus zeker als je 2 uur lang over een parcours met steeds weer klimmen en dalen, draaien en keren moet jakkeren.

Dan hebben we nog Filip Meirhaeghe, vlak voor de spelen van Athene betrapt op EPO gebruik, 'bekend' dat hij gebruikt heeft (zou hij het ook bekend hebben mocht hij niet betrapt geweest zijn?). Ex dopers bakken er meestal niet veel meer van dus van de Filip verwacht ik niet teveel.

Maar de concurrentie is sterk, Absalon is altijd een gevaar, maar op het WK speelde de warmte hem al parten en smolt het ijs onder zijn wielen, waardoor hij dan ook 'door het ijs zakte'. De zwitsers hebben een beresterk team met de regerende wereldkampioenen bij de Elites en de Beloftes aan de start. Voor deze mannen is het altijd uitkijken want zij kunnen op elk parcours uit de voeten.

Nog een nachtje slapen en we weten het...spannend.

13:41 | Commentaren (1)

19-08-08

Een fiets voor Grietje.

Omdat Griet graag eens een sportiever fietstochtje wil doen heb ik voor haar mijn oude Cannondale terug opgebouwd.

grietjes dale

Dit is de Cannondale die me door mijn eerste Transalp bracht, die ik ooit cadeau kreeg van mijn ouders, waar ik heel veel plezier aan beleefd heb.

Hopelijk heeft Griet er ook een berg leuke kilometers mee. De fiets is met een bescheiden budget en een hoop spullen van mijn onderdelen berg in elkaar gezet. Een 'bescheiden' maar heel degelijke afmontage die op 10,65kg uitkomt (en dat is inclusief de loodzware pedalen). Lichtlopende Furious Fred bandjes erop omdat er toch vooral mee over fietspaden en gemakkelijke bospaden gereden zal worden. Belangrijkste investering zijn het specifieke vrouwenzadel en de bijhorende kwaliteitsbroek, met een zeer g*t is anders de goesting om te fietsen rap weg.

 

21:10 | Commentaren (1)

03-08-08

Suspens...

..ion, dit weekend heb ik me eens bezig gehouden met mijn verende vorken.

De White Brothers heb ik uit elkaar gehaald om alles eens te checken, te reinigen en opnieuw in elkaar te steken.

Spijtig genoeg viel me op dat er zich op de een of andere manier een hoop drek in de vork gewerkt had. Hierdoor is de rechter veerpoot beschadigd. Om dit in de toekomst te vermijden zal ik een extra dichtring onder de dust wiper monteren.

WB service

Verder heb ik besloten mijn Fox F100X een ander kleurtje te geven. De originele Fox lak is van een slechte kwaliteit. De vork is al afgeplakt, opgeschuurd met 400 en 800 papier en ontvet. Klaar dus voor een eerste laag grondverf.

fox respray prep

 

 

 

 

 

Over de uiteindelijke kleur heb ik nog geen beslissing genomen. Tips altijd welkom. Verder zullen er nog eigen graphics en een laagje vernis opkomen.

Deze week zal ik ook de alu en titanium bouten voor mijn Yeti bestellen. www.jaeger-motorsport.de

12:07 | Commentaren (3)