25-11-09

Upgrade voor de Spark

Het Ritchey WCS balhoofd op mijn Spark heeft het maar 1 seizoen uitgehouden. Tijdens de laatste rit met de Spark voor de winter merkte ik dat de lagers op zijn.

Dus heb ik een nieuw balhoof in huis gehaald. Na de goede ervaringen van Stef met een tune BoBo heb ik het semi-integrated broertje BuBu in huis gehaald.

DSCN5218

Het setje weegt zonder topcap, bout en expander 64g. Als je de ring die op de vorkkroon bekijkt begrijp je hoe ze aan zo'n laag gewicht komen, de onderkant is helemaal uitgehold. Het is allemaal lichter dan de Ritchey WCS. Hopelijk gaat het ook langer mee.

 DSCN5219

17:11 | Commentaren (0)

18-11-09

Hipsters en cyclocross

14:44 | Commentaren (0)

16-11-09

Reminder ArTur film

Nog even een herinnering, nu woensdag 18 november, de film Huiselijk Modernisme over 3 moderne huizen rond Turnhout.

Klik op de foto voor meer uitleg.

decoration

Het is aangeraden tickets te bestellen bij de Warande: http://www.warande.be/index.php?ps=algemeencontact

14:16 | Commentaren (1)

14-11-09

Zompige achterrem

De oorzaak van de slecht werkende achterrem op de Niner is gevonden. Na vele malen ontluchten, blokken wisselen, klauw wisselen, overschakelen naar een 160mm schijf enzovoort viel me op dat er een klein lek is aan de master cilinder in de remhendel. Op de Hope website is natuurlijk alle technische info beschikbaar.

decoration

Gelukkig heeft Hope hiervoor een rebuildkit die snel en gemakkelijk beschikbaar is.

decoration

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=2509

De remhendel is ondertussen gedemonteerd en vervangen door die van mijn Spark (toch gemakkelijk om sommige dingen standaard op al je fietsen te gebruiken). Zo kunnen we morgen toch een TT gaan rijden met de club. In de loop van de week nog even een circlipstang gaan halen en dan kan de hendel gereviseerd worden.

 141109 004

 

19:19 | Commentaren (0)

11-11-09

Niner One 9

Gisteren trof ik een grote doos aan in mijn werkplaatsje:

251009 001

Na een langer dan verwachtte wachttijd was de doos er eindelijk. Dus blij als een kind met Sinterklaas deed ik de doos open. Daarin zat, netjes verpakt, mijn Niner One 9, size L, kleur raw.

251009 005

Eerst even de buik vullen met een lekkere winterse maaltijd (pastinaak en worteltjes met blinde vinken) en daarna beginnen met het opbouwen van de fiets.

251009 009

Het opbouwen van een singlespeed is toch wel gemakkelijker dan een gewone MTB en gaat dus ook heel wat sneller.

251009 011
 

 De bandjes werden tubeless gemonteerd op de Notubes velgen en de remmen werden voorzien van nieuwe olie. Na nog wat fijnafstellingen was de Niner klaar om vanmorgen een eerste testrit te ondergaan.

251009 014

251009 015
 

 Ik trok er samen met Stef en zijn Niner one 9 op uit voor een goede testrit. We namen singletrack, boswegen, veldwegen en asfaltwegen voor onze test. Buiten slecht werkende remmen (nieuwe voorste schijf nog inremmen en verontreinigde remblokken achter) en een loskomend zadel deed de Niner het uitstekend. Dit beest baant zich overal een weg doorheen en blijft gewoon bollen.

251009 019

De modder gaf meteen ook de bevestiging dat je met een singlespeed echt zorgeloos door de drek kan baggeren, geen vervelende geluiden, geen vastlopende versnellingen, overspringende kettingen, perfect gewoon. Wat wel opvalt is hoe sterk de ketting uitrekt bij zo'n eerste rit. Maar met de Niner Biocentric EBB is dit makkelijk te corrigeren.

De Pace vork heb ik in leen van www.singlespeed.nl tot mijn Niner carbonvork geleverd wordt, vandaar ook de te lange stuurbuis.

Ik heb nu een verzet 32-16 gekozen wat ideaal lijkt voor de kempische parcours. Verder 175mm cranks en een 680mm breed stuur die als goede hefbomen fungeren, ideaal als je de bike weer op gang moet 'sleuren'. De theorie dat 29'' wielen beter rollen en minder last hebben van kleine obstakels is volledig juist, hierdoor ben je sneller en comfortabeler onderweg. Worteltjes, remputjes, paardensporen, het maakt allemaal weinig uit. Je hebt ook veel meer grip in de bochten en kan je vol overgave in de bocht werpen, het losbreek moment is ook veel zachter en makkelijke op te vangen.

Met deze goedlopende wielen en banden heb je eigenlijk weinig last van de traagheid van de grote wielen. De geometrie van Niner is ook perfect afgesteld op de grote wielen en dat voel je.

 

 

19:54 | Commentaren (4)

10-11-09

HIJ IS ER

De Niner One 9 has landed, meer informatie zodra beschikbaar.

14:18 | Commentaren (0)

06-11-09

Hij komt, hij komt,...

Niet alleen de goede Sint komt weldra naar het land, maar ook mijn Niner One 9 frame is eindelijk onderweg naar onze voordeur.

09:46 | Commentaren (0)