29-01-10

WK CX Tabor

Het WK Veldrijden in Tabor, de WK koorts stijgt met de dag want morgen is het zover. Voor de elite moeten we dan nog een dagje langer wachten.

Er wordt ook weer vrolijk gespeculeerd over de favorieten en kanshebbers. Stybar, Nys, Pauwels, Albert zijn de topfavorieten, de 'vakpers' noemt ze ook in deze volgorde met Stybar dus als de grootste kanshebber.

Als referentiepunten nemen ze de crossen die we dit jaar al op sneeuw hadden, Kalmthout, Antwerpen, Tsjechisch kampioenschap, BK in Oostmalle. Daar werd duidelijk dat Stybar en Nys van deze 4 het beste met echt gladde omstandigheden uit de voeten kunnen.

Maar ondertussen blijft er in Tabor maar sneeuw vallen, bovenop het grote pakket sneeuw dat er al ligt. Iedereen die zelf veel fietst weet dat verse sneeuw helemaal anders is dan vastgereden sneeuw. Op verse sneeuw heb je veel grip en heb je enorm veel power nodig om vooruit te komen. Aangereden sneeuw is meer ijs dan sneeuw, bolt sneller en vraagt meer finesse dan ruwe kracht.

Albert wordt zelden genoemd als kanshebber omdat hij niet de finesse heeft om op een ijspiste de rest uit het wiel te rijden, maar wat als hij zijn vermogen ten volle kan laten gelden op de verse sneeuw? Of zijn het Wellens, Vervecken en Stybar die met hun betere looptechniek het verschil maken (als er echt veel sneeuw ligt). Ook de extreem lage temperaturen zullen een rol spelen (tot -17 overdag!)

Het zal afwachten worden, maar het staat vast dat het een bijzonder WK zal zijn, de sterkste en beste zal zeker winnen. Het ploegenspel zal verwaarloosbaar zijn omdat het in deze omstandigheden ieder voor zich is.

Voor mij mag Stybar of Pauwels winnen, stieken hoop ik op Bart Wellens maar dat is vrees ik ijdele hoop...

Nog wat achtergrond:

http://www.nieuwsblad.be/Sportwereld/yaGT/Index.aspx?pagetype=WRWedstrijd&id=WREL2009-VRCHWK&articleID=GRD2LIJ2C

http://www.sporza.be/cm/sporza/wielrennen/veldrijden/100129_vooruitblik_sporzakenners

http://www.sporza.be/cm/sporza/wielrennen/veldrijden/100129_De_Bie_parcours

12:26 | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.