29-01-10

WK CX Tabor

Het WK Veldrijden in Tabor, de WK koorts stijgt met de dag want morgen is het zover. Voor de elite moeten we dan nog een dagje langer wachten.

Er wordt ook weer vrolijk gespeculeerd over de favorieten en kanshebbers. Stybar, Nys, Pauwels, Albert zijn de topfavorieten, de 'vakpers' noemt ze ook in deze volgorde met Stybar dus als de grootste kanshebber.

Als referentiepunten nemen ze de crossen die we dit jaar al op sneeuw hadden, Kalmthout, Antwerpen, Tsjechisch kampioenschap, BK in Oostmalle. Daar werd duidelijk dat Stybar en Nys van deze 4 het beste met echt gladde omstandigheden uit de voeten kunnen.

Maar ondertussen blijft er in Tabor maar sneeuw vallen, bovenop het grote pakket sneeuw dat er al ligt. Iedereen die zelf veel fietst weet dat verse sneeuw helemaal anders is dan vastgereden sneeuw. Op verse sneeuw heb je veel grip en heb je enorm veel power nodig om vooruit te komen. Aangereden sneeuw is meer ijs dan sneeuw, bolt sneller en vraagt meer finesse dan ruwe kracht.

Albert wordt zelden genoemd als kanshebber omdat hij niet de finesse heeft om op een ijspiste de rest uit het wiel te rijden, maar wat als hij zijn vermogen ten volle kan laten gelden op de verse sneeuw? Of zijn het Wellens, Vervecken en Stybar die met hun betere looptechniek het verschil maken (als er echt veel sneeuw ligt). Ook de extreem lage temperaturen zullen een rol spelen (tot -17 overdag!)

Het zal afwachten worden, maar het staat vast dat het een bijzonder WK zal zijn, de sterkste en beste zal zeker winnen. Het ploegenspel zal verwaarloosbaar zijn omdat het in deze omstandigheden ieder voor zich is.

Voor mij mag Stybar of Pauwels winnen, stieken hoop ik op Bart Wellens maar dat is vrees ik ijdele hoop...

Nog wat achtergrond:

http://www.nieuwsblad.be/Sportwereld/yaGT/Index.aspx?pagetype=WRWedstrijd&id=WREL2009-VRCHWK&articleID=GRD2LIJ2C

http://www.sporza.be/cm/sporza/wielrennen/veldrijden/100129_vooruitblik_sporzakenners

http://www.sporza.be/cm/sporza/wielrennen/veldrijden/100129_De_Bie_parcours

12:26 | Commentaren (0)

22-01-10

Big wheels start rolling...

en als ze rollen blijven ze rollen.

Tune springt nu mee op de kar en stuurt het volgende bericht de wereld in:

nl_29er

Nach dem Radsport-Weltverband UCI hat jetzt auch der deutsche Radsport-Verband BDR nachgezogen und 29-Zoll-Bikes für die Deutsche Meisterschaft und die Bundesliga erlaubt. Bisher durften die Laufräder von Wettkampf-Bikes nur einen maximalen Durchmesser von 26 Zoll haben. Offiziell veröffentlicht wurden die neuen Wettkampfbestimmungen des BDR im Anschluss an die Sitzung des Hauptausschusses am 20. März. Die UCI hatte die Ausstattung mit 29-Zoll-Laufrädern bereits seit 2004 zugelassen.

Natürlich gibt es auch einen leichten 29er Laufradsatz von Tune. Der Scheibenbremslaufradsatz kommt auf 1454 g.

Het komt erop neer dat de duitse wielerbond nu ook 29" wielen toelaat in zijn wedstrijden. Dit is een belangrijke stap in de doorbraak van de 29'' in Duitsland en dus ook in Europa (Duitsland is een van de grootste, zoniet de grootste MTB-markt). De tune wielen zullen traditiegetrouw uit hun eigen naven met Notubes velgen bestaan.

Notubes heeft ondertussen ook de zeer interessante Crest velg gelanceerd. Deze velg heeft een redelijk laag gewicht en een grote binnenbreedte waardoor de buitenband beter op de vleg komt te staan. Nu al te koop bij www.singlespeed.nl

decoration

 

16:27 | Commentaren (0)

Seizoensdoel 1: Kellerwald Bike Marathon

Het eerste doel staat vast, de Kellerwald Bike Marathon, 18 april Gilserberg Duitsland.

Meteen zal het ook een eerste echte marathon test met de singlespeed worden. Tijdens de KBM wordt ook het Duitse singlespeed kampioenschap gereden.

Vorig jaar waren er slechts 5 deelnemers, maar des al niet te min kwam de winnaar van de singlespeed klasse op de 22ste plaats algemeen uit, geen verkeerde prestatie.

Het parcours leent zich eigenlijk goed voor singlespeed rijden, met 3 echt steile passages waarvan er op 2 plaatsen waarschijnlijk gelopen moet worden. Daarnaast kan het parcours ook makkelijk met een vaste vork gereden worden. Er is slechts 1 afdaling die iets ruwer ligt, maar niets dat de grote wielen niet aankunnen.

Hopelijk hebben we beter weer dan de koude mieser in 2008...

10:18 | Commentaren (0)

21-01-10

Lente?

In vergelijking met de afgelopen weken voelt het op de fiets al bijna of de de lente er is.

Het was gisteren tijdens de nachtrit met Stef echt genieten van de zachte temperaturen, het deed echt deugd.

09:48 | Commentaren (0)

12-01-10

Bonjour Architectes

bonjour architectes1

10:45 | Commentaren (0)

07-01-10

SMBB tvv KOTK

smbb kotk

15:01 | Commentaren (0)

06-01-10

Titaniumbouten van tibolts.co.uk

Vorige week bestelde ik titaniumbouten bij www.tibolts.co.uk , drie dagen later werden ze al geleverd.

De kwaliteit is goed maar toch minder goed dan de perfect afgewerkte Jaeger Motorsport bouten, maar de prijs van tibolts is dan ook maar een fractie van Jaeger...

De bouten van mijn Syncros FL zijn nu vervangen door titaniumbouten. Geen lelijke verroeste bouten meer en een gewichtsbesparing van 12 gram. De witte logos op de stuurpen werden ook verwijderd met een huis-tuin-en-keuken schuurspons en aceton. Het ziet er nu allemaal wat strakker uit.

niner 060110 007

niner 060110 008

Handig is ook dat de achterste M6 bouten vervangen werden door een M6 met een vlakke kop. Hierdoor is de inbusmaat 1 maatje kleiner en dus dezelfde als de M5 bouten voor de stuurklem. Nu heb ik dus enkel een inbussleutel maatje 4 nodig en niet een 4 en een 5. De lage kop is ook iets vriendelijker als er ooit contact met de knie gemaakt wordt.

De andere titaniumbouten komen later aan bod.

PS; de roemruchte 'Dickie' van www.teamdicky.blogspot.com gaat dit jaar ook met een Niner One 9 rijden...

20:32 | Commentaren (0)