25-06-12

Raid des Hautes Fagnes, 2012, EPIC

De Raid des Hautes Fagnes (RDHF), de hoogmis van de belgische marathons...en wat een epic hoogmis was het dit jaar.

In de aanloop naar de RDHF speculeerde e, piekerde ik steeds maar weer over de bandenkeuze. In de kempen regende het heel de week, maar berichten uit de Ardennen lieten uitschijnen dat het er nog redelijk droog gebleven was. Uiteindelijk besloot ik dus om de gewone bandjes te laten liggen (Maxxis Ikon).

Ondanks dat we onderweg al enkele regendruppels op de voorruit van de auto zagen was het in Malmedy droog en inderdaad de paden lagen er zeer goed en droog bij.

rdhf 1.jpg

rdhf 2.jpg

rdhf 3.jpg

rdhf 4.jpg

Al bij al shoot alles dus goed op en rond het halfwegpunt (45km) zat ik nog op schema om onder de 5 uur te finishen. Maar rond dat zelfde moment gingen de hemelsluizen open en begon het serieus te gieten.

rdhf 5.jpg

rdhf 7.jpg

De paden werden snel modderstroompjes en de wortels werden glad. De bandjes liepen al snel vlot en 'grip' werd een verre herinnering. Ondertussen werd het ook moeilijker om nog iets door mijn bril te zien.

rdhf 6.jpg

Op de vlaktes stond er dan ook nog eens lekker wat wind om de boel af te koelen en ons een beetje op te houden. Het spreekt voor zich dat er heel wat tijd verloren werd.

De laatste 5km waren zeer uitdagen en hier werd genoeg tijd verloren om het nieuwe doel (onder de 6 uur) ook te missen. Zonder bril was het geen doen in de gladde afdalingen.

rdhf 8.jpg

Tevreden en niet echt moe bereikte ik uiteindelijk de finish in 6u17, al bij al nog een deftige tijd gezien de omstandigheden.

Een leuk detail is dat ik in 2010 slechts 5u44 om de 90km af te ronden, toen op mijn singlespeed. Het parcours toen was ook lichtjes anders, maar niet bepaald makkelijker, het was natuurlijk wel droog.

Volgend jaar rijd ik terug met de singlespeed, dit jaar heb ik dat niet gedaan met de transalp voor ogen (nog 3 weken en het is zo ver).

21:14 | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.