07-08-12

Transalp Equipment

Ik wil even stil staan bij het materiaal dat ik tijdens de afgelopen transalp gebruikt heb, materiaal dat ik allemaal zelf aankocht (dus geen verdoken reclame ;-) ).

Voeding

In de aanloop naar de transalp was ik al begonnen met het gebruiken van de HIGH 5 Energy Source 4:1 drank. Een sportdrank die naast de gebruikelijke koolhydraten ook wat proteïne bevat om het herstel al tijdens de rit in te zetten. Tijdens de ritten nam ik steeds ook zakjes poeder mee om heel de rit door van mijn voorkeursdrank te kunnen genieten. Ik moet zeggen dat deze drank absoluut perfect voor me werkt.

high5-4-1-energy-source-1.6kg-jar-65-p.jpg

Na de ritten nam ik telkens een dosis HIGH 5 protein recovery. Het product heeft een aangename smaak en geeft een lekker verzadigd gevoel na inname.

Deze producten werden aangevuld met Powerbar gels en repen, absolute klassiekers en al jaren mijn favoriete sportvoeding. Op dagen dat het ontbijten moeilijker ging (geen goesting) nam ik een Powerbar reep als ontbijt (op aanraden van Stef). In het vooruitzicht van zware ritten nam ik een reep als aanvulling op het ontbijt. Dit werkte perfect en zorgde ervoor dat ik met een volle tank kon starten.

mix%20power%20gels.jpg

In het algemeen vond ik de voedselstrategie geslaagd, ik heb geen echte dipjes of klopkes gekend en de recuperatie was nog nooit zo goed.

Regenkleding

Ritten met regen in de bergen zijn steeds moeilijk op het gebied van kleding. Hets is al snel te warm tijdens het klimmen en te koud in het dalen.

Ik gebruikte de volgende kleding:

Jas: Gore Bike Wear Xenon Paclite Gore Tex Jas (ouder model)

gore-bikewear-oxygen-iii-paclite-jacket.jpg

Regenshort (over een gewone koersbroek): Gore Bike Wear Alp-X GT, heerlijk om de zeem droog te houden en de beentjes warm. Je verliest veel minder warmte dan zonder regenbroek.

GTX-11982_350.jpg

Sokken: wollen sokken van Assos of Swiftwick ze zijn warm (ook nat) en drogen redelijk snel

Teen-overschoenen van Assos of Mavic: Geven net die bescherming tegen koude voeten in het dalen en zijn niet te warm (wat met volledige overschoenen vaak een probleem is)

images?q=tbn:ANd9GcQ0kzEmGEpEcyErWn3QP72tXpUpZWWGS_SFtB1BKpFzQF2CobyimEB1r8ARWQ

Kniestukken: ze zorgen voor de nodige bescherming van de knie tegen koude maar zijn niet zo hinderlijk als beenstukken

Ondergoed: Craft de dikte werd gekozen naargelang de temperaturen

In koudere maar droge ritten droeg ik ook wel eens een Sombrio Highline Epik bike short over een gewone koersbroek.

Hieronder een foto van de afdaling van de Idjoch. Beenstukken, teenwarmers, winterhandschoen The North Face, Assos wollen sokken, Sombrio shorts, Gore-Tex jas. De beenstukken en winterhandschoenen werden later weggestoken in de halve drinkbus aan mijn zadelpen.

blog 1.jpg

Hieronder een foto van de eerste rit, in de regen: Gore Tex jas en broek, wollen sokken, kniestukken, teenwarmers, petje onder de helm. Ideaal voor de omstandigheden.

blog 2.jpg

Bike

De fiets presteerde super doorheen de transalp, betrouwbaar, comfortabel, efficiënt.

Remmen: Hope M4 vooraan met 160mm of 183mm schijf naargelang het parcours, achteraan een Tech X2 met 160mm schijf, hendels van de oude mono mini reeks. Standvastige prestaties op elk parcours.

Banden: Maxxis Ikon 3C EXC EXO een zeer sterke band vooral door zijn verstevigde flanken. Het profiel loopt snel maar geeft meer dan genoeg grip, ook op de vele schotterafdalingen. Zeer slijtvast een Racing Ralph of Rocket Ron had ik al lang versleten.

Zadel: Smudek Carbon, dit handgemaakte pareltje uit Polen zat perfect. Na 8 dagen nog geen zadelpijn, dat zegt genoeg. Door de vele regen en modder is de bovenste vernislaag wel weggeschuurd.

Verzet: Als lichtse verzet had ik een 22x36. Hiermee kon ik zo goed als elke klim bedwingen.

Crud Catcher + duct tape spatlapje aan vorkkroon: Onmisbaar om de modder uit je ogen of van je brilglazen te houden. Het duct tape spatlapje zag ik op de fiesten van team Topeak-Ergon. Kost niks en het werk super. Je spant gewoon een stukje tape van de vorkkroon naar de brug van de onderste poten zoals in de foto hieronder maar dan met tape. In combinatie met een gewone crud catcher is de bescherming zeer goed.

nathan-riddles-mud-flap.jpg

22:32 | Commentaren (0)