19-08-13

Bike packing Ardennen GTA + GR14 mix

Exact een jaar na de eerste plannen werd het dan eindelijk concreet. Stef en ik vonden allebei een gaatje in de agenda voor augustus en dus konden we op bike packing trip. Het materiaal hadden we al klaar liggen, de route die we wilden rijden hadden we ook al gekozen.

We hadden onze zinnen gezet op de Transardense route (GTA) over 160km van La Roche en Ardennes naar Bouillon, we wilden dit in 2 dagen doen. Maar aangezien ons vormpeil allebei nogal laag stond ging ik op zoek naar alternatieven. De GR14 bood zich aan met 125km tussen diezelfde toeristische trekpleisters.

Afgelopen zaterdag vertrokken we dan naar de Ardennen. Eerst met de trein van Turnhout naar Melreux-Hotton, we vertrokken nog in de ochtendduisternis. Een mengeling van ochtendvogels en nachtraven (Turnhout kermis) stapte in Turnhout op de trein, onze fietskes in het voorste compartimentje.

DSCN2688.JPG

In Brussel stapten we na een koffietje op een redelijk volle trein en vonden we een plaatske naast het gepensioneerde koppel Cesar en Rosa. Cesar en Rosa wisten ons de volle 100 minuten te plezieren met verhalen over hun danspassie, hun reizen en 'den oorlog'. Al snel bereikten we zo Marloie waar we overstapten op een boemeltrein naar Melreux-Hotton.

Vanuit Hotton trokken we dan naar La Roche en Ardennes en zetten zo al meteen 20km op de klok.

DSCN2701.JPG

In La Roche namen we nog een stevig middagmaal om dan op pad te trekken. Op de marktplaats kwamen we nog 'nen bekende' tegen. Jef Dams was er samen met een makker, ze hadden er meegedaan aan een trail run. We kochten nog snel wat extra kaartmateriaal in de krantenwinkel en begonnen aan ons avontuur. Omdat we de aansluiting op de GR14 niet meteen konden vinden besloten we om dan maar eerst een stuk GTA te doen. Een short cut die we wilden nemen liep uit op een overwoekerd pad en een omgevallen boom, een leuke opwarmer (maar wel de lastigste opstakels op de weg, zowel de GTA als GR14 zijn prima onderhouden).

DSCN2704.JPG

We volgen de GTA en later ook de GR14 (op verschillende delen lopen de routes samen) en na een rustig begin (brede, goedlopende wegen) komen we in de buurt van de prachtige bossen rond St. Hubert, voor meer dan 2u komen we geen enkele andere ziel tegen, heerlijk.

DSCN2717.JPG

In St Hubert genieten we van een cola op een terrasje en slaan we nog een verse voorraad water in. Na de doorkruising van de stad wacht ons een ferme klim. Op de top van de klim besluiten we om stilaan een slaapplaats te zoeken, de beentjes zijn al moe. We vinden een rustige beschutte plek in het bos en slaan ons kamp op.

DSCN2720.JPG

Na een warme hap een thee kruipen we in onze bivy zakken onder de shelter. Al snel is het heel stil in het bos en het duurt niet lang voor de ongerustheid over een goede nacht zich omzet in een diepe slaap.

Wanneer we 's morgens wakker worden is het grijs en het lijkt wel of er regen in de lucht hangt. Na het ontbijt met een koffie breken we ons kamp op. Even later kunnen we vertrekken, de kampplaats laten we achter alsof er nooit iemand geweest is. En dan komt misschien wel het hoogtepunt van het weekend: pas uit bed rollen we een prachtige afdaling in! Snel en lang met wortels en stenen, puur genieten!!

Al snel moeten we weer klimmen en we voelen dat de vermoeidheid toch wel in ons systeem gekropen is maar we rijden verder. Na 2 uur rijden nemen we nog eens een pauze met een koffie en we raadplegen onze kaarten. We kiezen ervoor om onze route niet tot in Bouillon door te trekken maar ergens na Opont af te slaan richting Libramont waar we een trein terug naar huis kunnen nemen.

DSCN2738.JPG

Uiteindelijk komen we na een prachtige rit in Opont waar we de Garmin GPS een route naar Libramont laten uitstippelen. In het doodstille Libramont vinden we nog pizza als middageten en om 14.14 stappen we op de trein naar Brussel. 4 uur later zijn we weer in Turnhout, moe maar heel tevreden. Met de goesting naar meer en 'nog eens' stappen we op ons fietske naar huis. Uiteindelijk waren we 36u van huis maar het voelde als veel langer en de voldoening van zo'n trip is enorm. De waardering voor de natuur en ons prachtige Belgenland wordt er ook alleen maar groter door.

De rest van de fotos vind je hier:

https://picasaweb.google.com/105931523019282258570/BikepackingMetStefAug2013Gr14Gta

Wil je zelf ook een keer bike packen? Op verschillende internetfora vind je massas informatie en ervaringen van anderen.

 http://forum.4bikers.be/index.php/board,46.0.html?PHPSESSID=2eeca8226f322904f974539a80da4ed8

http://dirty-pages.net/forum/viewforum.php?f=56

http://forums.mtbr.com/bikepacking-bike-expedition/

Ons materiaal haalden we bij:

Decathlon, AS Adventure, www.singlespeed.nl (frame en zadeltassen), www.alpkit.com (shelter, dry bags,..)

21:08 | Commentaren (4)

Commentaren

Meer moet dat niet zijn!

Gepost door: Ben | 20-08-13

Leuk verhaal.
De goesting om zo iets te doen is gewekt!

Gepost door: Kurt | 20-08-13

Ferm verhaal, leuke tocht en mooie prestatie.

Ik was je via Strava terug op't spoor gekomen, we hebben ooit eens een babbel'ke gedaan bij de start van de Vulkanbike en je kwam ooit op secrettrails.be.

Ik zou zeggen geef eens een teken van leven, kunnen we met de cyclokrossers eens afspreken. Door een ernstige valpartij in Italië ben ik niet in staat om echt technisch en vermoeiend te rijden.

Gepost door: Tim Oosterlinck | 21-08-13

Hey Tim, ik herinner me inderdaad nog die babbel aan de start van de Vulkanbike. Heb ondertussen jullie DADTS blog ook wat bijgelezen, leuk leesvoer.
Alvast veel beterschap na je val in de dolomiten. Als je eens wil afspreken kan je me steeds vinden via Strava of op pieterpotters at hotmail dot com

Gepost door: pieter | 21-08-13

De commentaren zijn gesloten.